13 Nisan 2008 Pazar

Her Şey Burada, Her Şey Sahibinden..

2000 yılında kurulan sahibinden.com’un temelleri Tamer Aksoy’un bir arkadaş toplantısı sırasında atılmış. O günkü ikinci el seri ilanlardaki yetersizlikler ve eksikliklerden ortaya çıkan bir fikir bu “sahibinden.com”!!!


“Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu” sloganı ile zihinlerimize yerleşen sahibinden.com kullanıcılara 30’a yakın farklı kategoride 600 bine yakın ilan sunan bir sanal platform.

2000’lerden bu güne..

Site fikrinin ortaya çıkışıyla birlikte, ilk zamanlar sitenin oluşumu için ilan sahipleri tek tek aranarak ilanların siteye taşınması için izinler alınmış ve böylece site içi doldurulmaya başlanmış. 2001 yılında ilk billboard reklamanın verilmesiyle birlikte site bilinirliği de iyice artmış. Yaklaşık 400 billboard kiralanarak yapılan reklamlar sonucu siteyi ziyaret eden kullanıcılar, sitenin gerçekten amaca uygun olduğunu farkedince site üye sayısı da artmaya başlıyor. Reklamın etkisiye bilinirliği artan sahibinden.com uzun bir aradan sonra ilk kez geçen sene Haziran ayında ülke çapında bir ay süren bir billboard reklamı vermiştir. Bir diğer aktivitesi ise “Dokun Bana” yarışması sponsorluğudur.

Site, 3 kişi ile çıktığı yola şimdi 50 çalışanıyla devam ediyor. Pazarlama, muhasebe ve yazılım bölümleri bulunan şirkette sadece call-center bölümünde 15 kişi çalışıyor. Bu da kuruluşundan bu yana güven sağlamak amacıyla sesli hizmete ne kadar önem verildiğinin bir göstergesi.

Site hakkında..

Sahibinden.com’un iş modeli kurumsal veya bireysel üyelerin ilan verebilecekleri bir site olması. Sisteme üye olmanın ve ilan vermenin ücretsiz olmasıyla birlikte ilanlara bakmak üyelik bile gerektirmiyor. Sisteme girilen ilanlar 8 hafta süre ile yayınlanıyr, daha sonra ilanı veren ile irtibata geçlerek anlaşma sağlanırsa, güncelleme yapılması şartıyle bir 8 hafta daha yayınlanıyor. Her ne kadar sahibinden.com olsada sitenin adı, sitede bireysel ilanların dışında kurumsal ilanlarda mevcut. Fakat kurumsal müşteriler ancak belirli bir ücret karşılığı sitede ilan verebiliyorlar. Sanal mağaza uygulamasındaki firmalar ise yıllık belli bir sabit ücret karşılığı diledikleri kadar reklam verebiliyorlar. 2600 sanal mağazanın mevcut olduğu sitede en fazla ücret yıllık 950 ytl ile emlak ve vasıta mağazalarından alınıyor. Konut projelerinden ise aylık ücret alınıyor. Site gelirinin bir diğer kısmı ise vitrine çıkmak isteyen ilanlardan alınan ücretlerden sağlanıyor.

Satışların kullanıcı veya satcı isteği doğrultusunda güvenli e-ticaret sistemiyle gerçekleştirilmeside mümkün. Bu durumda da sitem bedeli olarak bireysel müşterilerden %6, kurumsal müşterilerden ise %7 oranında komisyon alınıyor.

Site fotoğraf ve video özellikli ilan verilebilmesi açısından çok büyük görsel avantaja sahip. Hatta fotoğrafsz ilan kalmasın mantığıyla kullanıcılara belirli bir ücret karşılığı foto kurye hizmetide verilmekte. Geçtiğimiz Kasım ayından beri de videolu ilan sistemi faaliyete geçmiştir. Özellikle emlak ilanlarında tercih edilen bu sistem sayesinde mekanın 180 derece görüntüsünü yayınlamak mümkün oluyor.

Sitenin reklam konusundaki hassasiyeti ise en üst derecede. Örneğin bir kişinin aynı anda 5’ten fazla yayınlanan ilanı olması durumunda kendisinden ruhsat tapu vb belgeler talep ediliyor.

Rakamlarla sahibinden.com..
  • Ayda 410 milyon sayfa gösterimine ve 5.600.000 tekil ziyaretçiye sahip..
  • Günlük sayfa görüntülenme sayısı yaklaşık 13 milyon..
  • 2600 sanal mağaza var..
  • İlanların %80’i emlak ve vasıta kategorisinden yayınlanıyor..
  • Site gelirinin %70’ini emlak ve bvastıta kategorileri oluşuruyor..
  • Ayda 7.000 call-center görüşmesi yapılıyor
  • Kullanıcıların ortalama sitede kalma süresi 12 dakika ve ortalama kişi başına 22-23 sayfa görüntüleniyor..

Sahibinden.com ve Rakipler..

Vasıta kategorisinde lider olduğunu söyleyebileceğimiz sahibinden.com, emlak kategorisinde ise hurriyetemlak.com ile sıkı bir rekabet halinde. Ancak sitenin ürün çeşidi ve güveniliriği ile rakiplerinden farklılaştığını da söyleyebiliriz.

Sahibinden.com gelecek içinde yeni uygulamalar ve ingilizce hizmet ile yerine ilerlemeyi amaçlıyor.


Paylaşımlarından dolayı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Aksoy'a ve Genel Müdürü Müge Seymen'e teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok: