20 Nisan 2008 Pazar

Ağlanacak Halimize Güldüğümüz Yer: "itiraf.com"

1999 yılında faaliyete geçen itiraf.com, itirafta bulunmak isteyen kişiler ve merakla bu itirafları okumak isteyenleri buluşturan bir sitedir. 1999 yılı ve sonrasında popüler olan site uzunca bir süre internet kullanıcıları arasında gündem yaratmış hatta birçok kez itiraf.com’da yayınlanan itiraflar yazılı basına taşınmıştır. Yazılı basında yer alması da sitenin tanıtıma olumlu yansımış ve popülerliğini arttırmıştır.

Sitenin gelir modeli reklam üzerine kuruludur. Üyeliğin ücretsiz olduğu sitede üst ve yanlarda bulunan bannerlara alınan reklamlar sitenin gelirlerini oluşturmaktadır. Sitenin kurucusu Ersan Özer itiraf.com’un kendine ait olduğu 5 yıl boyunca ciddi paralar kazandırmadığını ancak siteyi satarken ciddi anlamda para kazandığını belirtmiştir.

Sitede itiraflar belli alt kategorilere ayrılmıştır. Platonikim, ilişkiler, hayat okulu, komik, dram ve seks olan alt bölümler kullanıcılara aradıkları itiraf konusunda yardımcı olmaktadır. Ayrıca sitede en yeni eklenen itiraflar veya en popüler olan itirafları sıralama gibi özellilerde bulunmaktadır.

Faaliyete geçtiği zamanlarda günde 100.000 kişinin girdiği site bugün günde ortalama 50.000 kişi tarafından kullanılmaktadır. Bu durumdan faydalanmak amacıyla site değişik uygulamalar ile gelirlerini arttırmayı hedeflemiş ama başarılı olamamıştır. Örneğin, sitenin trafiğinin fazla olması birçok ürünün satılması fikrini ortaya koymuştur. Ancak siteye girenlerin alışveriş için değil itiraf okumak için geldiği gerçeği bu projenin başarısız olmasına neden olmuştur. Yurtdışına açılmayı deneyen itiraf.com ne yazıkki bu girişimde de başarılı olamamıştır.

Genel olarak bir iş planının olmadığını ve bu yüzden deneme yanılma ile ilerlediklerini söyleyen Özer, itiraf.com’un kendileri için de bir hayat okuluolduğunu, diğer projelerde buradan öğrendiklerinin çok faydalı olduğunu belirtmiştir.

Site kurulduktan sonra Çelebi Holding ile görüşülüp, projeye destek alınmış ve oranda hisse vererek ortaklık başlamıştır.





İtiraf.com projesinde sonra İstanbul.net, Ankara.net, ve İzmir.net’i hayata geçiren Ersan Özer, itiraf.com’dan edindiği tecrübenin burada faydalı olduğunu ve bu projeler için en başından itibaren bir iş modellerinin bulunduğunu ve bu doğrultuda büyüdüklerini belirtmektedir. Doğru konumlandırma sayesinde Özer, bugün bu sitelerin 2.000.000 kullanıcısı olduğunu ve gelirinin de yüksek olduğunu belirtmektedir. 35.000-40.000 civarında paralı üyeye sahip bu sitelerin paralı üye sayılarıda günden güne artmaktadır.


Ayrıca yeni faaliyete geçen uzmantv.com’da gelecek vaad eden projeler arasında yer almaktadır. Çeşitli konularda uzmanlar ile yapılan konuşmalar ve video çekimleri internet ortamına taşınmakta, kullanıcılar aradıklarına uygun bir konu bulurlarsa görsel olarak da o konu hakkında bilgi sahibi olma imkanına sahip olacaklardır.


ERSAN ÖZER Kimdir?

1969 doğumlu Ersan Özer, Eskişehir İletişim Bölümünden mezun olduktan sonra önce Hürriyet sonrasında NTV de çalıştıktan sonra 30 yaşındayken internet dünyasının çekiciliğine kapılıp kendini bu dünyanın içinde bulmuştur. Günde 18 saatini internete girdiğini belirten Özer, kendisini tam bir internet aşığı olarak tanımlamaktadır. Devamlı olarak siteler arasında dolaşarak yeni fikirler araştırdığını belirtmektedir.

İtiraf.com’u kurduğu yıllarda aynı zamanda Akşam gazetesinde de yazdığını belirten Özer o dönemlerde çok yoğun tempoda olduğunu, sitenin bütün işleri ile de kendisinin ilgilendiğini söylemektedir.

Hiç yorum yok: