17 Mart 2008 Pazartesi

"Going Going Gone"

Dünyada eBay çılgınlığı yaşanırken ama bu site ülkemize satış yapmazken, birileri bu potansiyeli farketmiş ve bu işin böyle yürümeyeceğine karar vermiş.. Tabiki o sıralar ülkemizde de açık arttırma ile satış yapan siteler varmış ama yurdum insanının güvenini sağlayan henüz olmamış.. İşte, bu pazarda açığı farkeden GittiGidiyor’un kurucuları, uygun iş modelini geliştirerek zamanla pazarda lider konuma gelmişler..

Site hakkında...

Bu hedef doğrultusunda firma misyonunu “Türkiye'nin en büyük elektronik ticaret platformu olarak, online ticareti, hayatın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek“ olarak benimsemiştir.

En basit iafade ile gittigidiyor.com; internet üzerinden kullanıcılara bir çok farklı kategoride ürün alıp satma imkanı sunan bir alış-veriş sitedir. Bir bakıma alıcı ve satıcıyı birleştiren bir pazardır. 2000’in üzerinde farklı ürün çeşidinin satıldığı C2C tarzında hizmet veren bir sitesidir. Kullanıcılar siteye üye olarak ürünlerini satışa çıkarabilirler, isterlerse de satışta olan ürünlere teklif vererek satın alabiliriler. Sitede ürünler açık arttırma mantığına göre satılmakta olup ayrıca hemen al fiyat opsiyonu da bulunmaktadır. Üyeler belli oranda teklifleri arttırarak belirlenen süre zarfında ürün için fiyat verirler ve en üst teklifi veren üye ürünü satın almış olur.

Sitede ürün araştırmak için arama motorunun bulunmasının yanı sıra, aranılan ürünün kolaylıkla bulunmasını sağlayan kategorize edilmiş bir arama motoruda vardır. Ürünler çeşitlerine göre bir çok yönden başlıklandırılmıştır. Böylece ana bir kategori altındaki bir çok alt başlıktan aranılan ürün kolaylıkla bulunabilmektedir.

GittiGidiyor sitesi satılan her üründen komisyon almaktadır. Bu komisyon fiyat aralıklarına göre belirlenmektedir. Komisyonlar; havuz hesabına yatan paradan kesilerek satıcının hesabına aktarılır. Sitenin başlıca gelir kaynağı da bu komisyonlardır. Bu arada belirtmek gerekir ki siteye üyelik ücretsizdir. Ayrıca site içerisinde sanal mağazalar bulunmakta olup çeşitli firmalar anlaşma yaparak gittigidiyor.com sitesi altında sanal mağaza açabilmektedir.

Site; müşteri güven ve memnuniyetini sağlamak için 4 adımdan oluşan (ürünü al, evinde incele, onay ver, paran satıcıya aktarılsın) güvenli satış modelini oluşturmuştur. Birbirini tanımayan internet kullanıcılarının, keyifli ve güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmelerini sağlayan, Güvenli Ticaret Ödeme Hizmeti’ni 2001 yılında icat etmiştir. "Güvenli Ticaret" sayesinde Türkiye'de bireyler arası ticaret alışkanlığı gelişmiş ve 5 milyonun üzerinde satış işlemi problemsiz olarak gerçekleşmiştir. İlk adımda alıcı parayı ortak havuz hesabına yatırıyor, sonra Gittigidiyor tarafından paraya hesapta bloke konuluyor. Üçünkü adım olarak satıcı malı alıcıya gönderiyor ve alıcı onay verdikten sonra GittiGidiyor hesabında bulunan para serbest bırakılıp, komisyonlar kesildikten sonra satıcı parasını almış oluyor.

Oluşturulan bu güvenli ödeme hizmeti ile geröekten alıcının güven altında olduğunu söyleyebiliriz. Ama ya satıcı??? Ben hala site güvenliğinin satıcı ayağında eksiklikleri olduğuna inanıyorum. Alıcı ve satıcıların bir ara getirilip bir pazar oluşturmaya çalışıldığı böyle bir sitede sadece alıcı değil, satıcı ayağının da yeterince korunması gerektiği görüşündeyim..

Nerden nereye..

5 Şubat 2001’de faaliyete geçen gittigidiyor.com Burak Divanlıoğlu, Serkan Borançılı ve Tolga Kabataş tarafından kurulmuştur. 2000 yılına kadar kendi mesleklerini icra eden ortaklar 2000 yılında internet sektöründeki gelişimi ve fırsatları görerek bu sektörde atılım yapmayı hedefleyip, mevcut iş süreçlerini inceleyip açık arttırma tarzında hizmet veren bir firma kurmayı planlamışlardır. Projenin planlama aşaması 13 ay sürdürmüştür. Proje geliştirilirken halihazır da mevcut zaten bir çok açık arttırma sitesi piyasada bulunmaktaydı. Ama gittigidiyor.com güven unsurunu vurgulayarak pazarda kendine yer bulup zamanla bulunduğu segmenti domine etmiştir. Google Trends'ten alınan aşağıdaki grafikte sitenin kuruluşundan bu güne gelişimini ve nasıl hayatımıza girdiğini açıkça gösteriyor..


Sitenin kurulum dönemleri incelendiğinde site 30.000$ civarında mütevazi bir bütçe ile kurulmuş ve belli bir süre alt yapı oluşumunu tamamladıktan sonra büyüme trendine girmiştir. Şirket kurulduğu dönemlerde pazarlamaya 500$ civarında para harcarken büyümeyle beraber bu miktarda katlanarak büyümüştür. Site ilk reklamını cnbce.com’a vermiş, 2005 yılında ise ilk defa televizyon reklamı verip daha geniş kitlelere ulaşmayı hedeflemiştir.

Başlangıçta şirket 3 ortak ve 2 yazılımcıdan oluşmaktaydı, site ilk profesyonel çalışanını 2003 Ağustos ayında aldı ve bugün toplamda 172 çalışanı bulunan büyük bir şirket konumuna geldi. Şirket içerisinde muhasebe/finans, pazarlama, insan kaynakları, yazılım, tasarım, ürün destek bölümü gibi alt departmanlar bulunmaktadır. Günde 3500 civarında ürün kaydı açıldığı için call center bölümünde 40’ın üzerinde çalışan bulunmaktadır. Ayrıca yazılım, tasarım ve bu iş ile ilgli sistemlerin kontrolünde çalışanların oluşturduğu IT bölümü de şirketin diğer bir kalabalık bölümüdür.

2001 yılında site sadece yeni kurulmuş olmakla değil aynı zamanda krizlede mücadele etmek zorunda kalmış ve anca 2003 yılı sonlarına doğru kara geçmeye başlamıştır. Ortaklar bu dönemdeki en önemli şeyin işe bağlılık ve inancın yitirilmemesi olduğu belirtiyorlar. Çünkü sektörde birçok firma varken içlerinden birinin çıkıp pastanın çoğunu ele geçirmiş olması ancak azimle olabilecek bir şeydir.

2001 yılında kuruluştan sonra Nisan 2002’de site içersinde hemen-al opsyionu, 2003 Haziran ayında taksitli satış, 2004 Kasım ayında da sanal mağaza uygulaması başlamıştır. Site kendini devamlı güncelleyerek üye sayısını arttırıp, satılan ürün yelpazesini genişleterek, sektördeki yerini sağlamlaştırmıştır.

Sitenin gelişimindeki en önemli payın koleksiyon ürünlerine ait olduğu şirket kurucuları tarafından da vurgulanmıştır. Pul, kitap gibi koleksiyon ürünleri ile başlayan ve sonrasında tüketici güveninin sağlanması ile gelişen bu ağ müşteri sayısını arttırmakta, artan müşteriler farklı ürünler talep etmekte ve bu da sitede satılan ürün portföyünün genişlemesini sağlamaktadır.

2005 yılında başlayan ve 2007 yılında faaliyete geçen eBay ortaklığı ile GittiGidiyor sektördeki yerini iyice perçinlemiştir. 3 Mayıs 2007’de eBay yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin en büyük elektronik ticaret platformu gittigidiyor.com'a azınlık hissedarı olarak ortak olduğunu bildirmiştir. Gerçekleştirilen yatırım ile Türkiye, eBay'in faaliyet gösterdiği 37. ülke oldu. Şüphesiz ki bu ortaklık bilgi birikimlerini paylaşması ve ilerisi için daha kuvvetli adım atması açısından GittiGidiyor’a büyük yarar sağlayacaktır.

GittiGidiyor ayrıca, AR-GE konusuna yaptığı yatırımlarla da yeni teknolojilerin ve iş modellerinin geniş kitlelerce kabul görmesini sağlamıştır. Güvenli Ticaret Ödeme Sistemi (Şubat 2001), tıklama başına para ödemek yoluyla iş ortaklığı programı (Ağustos 2005), ulusal televizyonlarda geniş erişimli reklam kampanyaları (Kasım 2005) benzeri, sektör açısından önem arz eden yaratıcı uygulamalar ilk GittiGidiyor tarafından yapılmıştır.

Kilomatre taşları..

5 Şubat 2001 : GittiGidiyor yayına başladı..
12 Nisan 2002 : HemenAL! opsiyonu devreye girdi..
19 Şubat 2003 : Listeleme servisi açıldı..
5 Haziran 2003 : Dünyada ilk, açık artırmada taksit sistemi başladı..
16 Kasım 2004 : Satıcıların özel alanı olan dükkanlar bölümü açıldı ve sabit fiyatlı satış formatı hayata geçirilmiş oldu..
22 Ağustos 2005 : Türk internet sitelerine önemli finansman sağlayan ve dünyada benzeri olmayan iş ortaklığı programı açıldı..
8 Kasım 2005 : İlk tv reklam kampanyası başladı..
30 Eylül 2006 : GG Garaj açıldı, ilk kez depozito formatı uygulaması yapılmış oldu..
21 Şubat 2007 : Dünyada ilk, açık artırmada alışveriş sepeti uygulaması başladı..
21 Şubat 2007 : Dünyada ilk, alıcılara peşin fiyatına taksitli satış yapma opsiyonu, satıcılara verildi..
3 Mayıs 2007 : GittiGidiyor & eBay ortaklığı, dünyanın en büyük alışveriş sitesi GittiGidiyor'a ortak oldu.!

Rekabet..

GittiGidiyor sitesi kesin rakamlar belli olmamakla beraber açık arttırma siteleri arasında açık fark ile 1. sıradadır. En büyük rakibi eski adı ile pazaryerim yeni adı ile hemalhemsat.com’dur. Doğan Holding bünyesinde olan bu site 2004 yılında pazara girmiş bilinen pazarlama taktiklerini kullanarak sektörde liderliğe oynamıştır. Ama internet dünyasında, gerçek dünyadaki pazarlama taktiklerinden daha farklı yöntemler kullanılması gerektiği gerçeği bu noktada ortaya çıkmış ve rakibin yaptığı hamleler GittiGidiyor’u pazarın dışına itmek yerine pazar payını daha da arttırmıştır. Kullanıcılar arasındaki network’un sağlam olmasından dolayı site gün geçtikçe büyümüştür.Hemalhemsat.com’un dışın birçok küçük orta ölçekli site pazarda bulunmaktadır, alcamsatcam.com gibi, ama pazar payı toplamına baktığımızda ciddi bir orana sahip değillerdir.
Alexa verilerine baktığımızda da bu rekabetin dikkate alınmayacak seviyelerde olduğunu ve GittiGidiyor'un pazar hakimiyetini net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz..


Rakamlar...

GittiGidiyor, 1.8 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı, 500.000'den fazla günlük ziyaretçisi ve 750.000'in üzerinde günlük satış fırsatlarıyla Türkiye'nin en büyük elektronik ticaret platformudur. Sitede her gün, cep telefonu, fotoğraf makinesi, bilgisayar, giyim ve mücevher ürünlerinden, para, pul, plak, tesbih, eski kitap ve dergi benzeri koleksiyon malzemelerine kadar, 750.000'in üzerinde ilginç ürün satışa sunulmaktadır. 70.000'in üzerinde tekil satıcı, GittiGidiyor'un yüksek teknolojik altyapısı, farklı satıcı profillerine göre tasarlanmış hizmet çeşitleri ve yoğun tanıtım faaliyetleri sayesinde Türkiye'nin dört bir köşesinde yaşayan yüzbinlerce alıcıya 7 gün 24 saat kesintisiz ulaşmaktadır.


Sosyal sorumluluk projeleri..

  • İstanbul Kültür Sanat Vakfı
  • Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı
  • Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı
  • Türk Kalp Vakfı
  • TOÇEV
  • AÇEV

Kurucular Hakkında..

Serkan Borançılı: 22 Haziran 1971 yılında Ankara'da doğan Serkan Borançılı, 1990 yılında Ankara Yükseliş Koleji'nden, 1994 yılında İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. 1994-1998 yılları arasında Burak Divanlıoğlu ile serbest mimarlık, taahhüt ve inşaat işleri yaptı. 1999 yılında Burak Divanlıoğlu ile birlikte ARK Bilgi Teknolojileri şirketini kurdu. GittiGidiyor, 2004 yılı başlarına kadar ARK tarafından yönetildi. Türkiye'nin en büyük elektronik ticaret platformu GittiGidiyor Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin kurucularından olan Serkan Borançılı, 2005 yılında kurulan Magnet Bilişim Hizmetleri'nin de (istanbul.net, ankara.net, izmir.net) kurucu ortaklarındandır.


Burak Divanlıoğlu: 6 Mayıs 1973 tarihinde İstanbul'da doğan Burak Divanlıoğlu, 1990 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden, 1994 yılında İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. 1994-1998 yılları arasında Serkan Borançılı ile serbest mimarlık, taahhüt ve inşaat işleri yaptı. 1999 yılında Serkan Borançılı ile ARK Bilgi Teknolojileri şirketini kurdu. GittiGidiyor, 2004 yılı başlarına kadar ARK tarafından yönetildi. Türkiye'nin en büyük elektronik ticaret platformu GittiGidiyor Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin kurucularından olan Burak Divanlıoğlu, 2005 yılında kurulan Magnet Bilişim Hizmetleri'nin de kurucu ortaklarındandır.


Tolga Kabataş: 13 Kasım 1972 tarihinde Ankara'da doğan Tolga Kabataş, 1990 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden, 1994 yılında O.D.T.Ü Makina Mühendisliği'nden mezun oldu. 1994-1996 yılları arasında Arthur Andersen'de mali denetçi, 1996-1998 arasında ise Garanti Bankası'nda Kurumsal Finansman Bölüm Yönetmeni olarak çalıştı. 1998 yılında MBA yapmak üzere New York Üniversite'sine giden Kabataş, 1999 yazında Citigroup'un New York merkezinde, medya sektörüne yönelik şirket evlilikleri ve stratejik ortaklıklar (Media M&A) konusunda yatırım bankacılığı yapmaya başladı. 2003 Haziran - 2004 Eylül arası NTV/CNBC-e'de Genel Müdür Yardımcılığı yaptığı dönem hariç, 2006 Mart'ına kadar Citigroup'daki Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü. Türkiye'nin en büyük elektronik ticaret platformu GittiGidiyor Bilgi Teknolojileri A.Ş.'nin kurucularından olan Tolga Kabataş, 2005 yılında kurulan Magnet Bilişim Hizmetleri'nin de kurucu ortaklarındandır.

Hiç yorum yok: